Slipped Tendon


Sammanställning av enkät angående Slipped Tendon på 57 svar januari 2019.  Diagram längre ner!KLINIKER SOM KLARAT SIG MED 1 ST OPERATION /HAS.


Söderköping, Artro Clinic

Opererat ben 2, 3 månader senare, den var inte lika lyckad./ Efter 3 mån sprang han i skogen, efter 5 började vi med agility.  3 nöjda ägare.


Läckeby Anicura

Båda bakbenen blev opererad för slipped tendon inom ett lopp av 6 månader. Fullt återställd är han nu.


Anicura Göteborg

Tävlade agility tills han blev gammal. Deltagit på SM och blev champion Har även opererat några hundar innan honom med samma diagnos och samma resultat. Alla för samma veterinär.

Totalt 7 hundar opererade med nöjda ägare.


Kalmar

Operationen gick så smidigt och var återställd på ca.8 v./ Frisk efter 6 veckor.

2 mycket nöjda ägare.


Strömsholm

Ingen info för eftervården,  ingen info om typen av operationen, vilken typ av sutur, när rehab? Lite för många frågor efteråt, känner mig missnöjd och bekymrad

Operation 20180918, inflammation, missnöjd.  1 mycket missnöjd ägare.


Operationen blev lyckad springer lös i skogen, leker med andra hundar osv utan några som helst problem.  1 nöjd äg.


Jennyhill

Tråden som skulle fästa hälsenan stöttes ifrån kroppen så de fick öppna upp igen och ta bort den. Sedan fick den läka ihop på egen hand med ärrvävnad som följd. Att hoppa på 3 ben en sommar utan rehab gav dessutom snedbelastningar i ryggen . Ej lyckad op.1 missnöjd ägare.


Anicura Hässleholm

Detta har hänt pga en påsprungen av annan hund. Personalen på anicura i Hässleholm är helt underbara och superduktiga. Trots streptokocker är hundägaren mycket nöjd med behandling och bemötande. 2 nöjda ägare.Evidensia Valla

Slapp gips eller bandage efter OP då sattes in märla i benet. snabb återhämtning och mkt lite smärta efter operation. kunde snabbt börja med rehab tack vare slapp gips och bandage. Idag aktiv tävlingshund i framför allt agility. 1 nöjd ägare.


Malmö Djursjukhus, Evidensia

En hund opererad i bägge benen vid två olika tillfällen. Tävlar idag agility på elitnivå.

Ytterligare en hund opererad med gott omdöme från ägaren.  3 mycket nöjda ägare.


Veterinärhuset Sundsvall

Veterinären använde Benankare, hunden återställd efter ca 8 veckor.  1 nöjd ägare

5 år mellan de två operationerna (bägge benen) Han får inte springa där det är risigt och i djupsnö. Har lätt för att börja halta. 1 ganska nöjd ägare.


Väsby Djursjukhus

Hunden opererades med en metod som innebar att hon redan samma dag skulle börja belasta benet, hade bara ett litet förband över hasen. Stiftet vandrade och togs bort 1 månad efter op. Helt återställd efter 1 år.  /       Rekommenderar verkligen väsby djursjukhus, om samma sak drabbar min hund i framtiden i andra benet eller någon annan hund kommer jag garanterat att gå dit igen! Har inget att klaga på, allt har gått jättebra. 10 veckor efter operation trappades träningen upp.  /  Hunden fick ST vid 4 och 6 års ålder. Tävlat flera SM i agility mellan och efter operation..  3 nöjda ägare.


Evidensia Öjebyn

Han funkar fint till vardags, men är beroende av ständiga rehabövningar och massage för att hålla sig i bra form, avlastar gärna annars. Hasen är betydligt tjockare och lite stramare efter operationen. Även känslig för kyla, har vid enstaka tillfällen visat hälta på det benet efter han plumsat i snö. Har dock oxå en extra kota i ryggen som sitter trångt vilket oxå spelar in. Han är ju inte jättedålig men jag tror det hade kunnat bli bättre. 1 missnöjd ägare.


Nu i augusti så råkade hon ut för slipped tendon på sin högra has under agility träning. Nu fick vi snabbt tid på Djursjukhuset i Gammelstad och hon opererades där  i början av september, operationen var lyckad och vi var i rehab redan efter 4 veckor och inga bakslag den här gången, efter att gipset togs bort efter 2 veckor så har vi endast använt oss av hasskydd fram till ca 8 veckor efter operationen. Rehab på samma sätt som tidigare och vi har börjat med lite lättare fartträning och även börjat träna agility.   /

Mycket bra bemötande i Luleå av veterinären, både före och efter operationen, tog god tid på sig för frågor. /

Hur bra som helst, hon tävlar i agility.      3 nöjda ägare.


Gunilla kliniken

Hunden tävlar nu agility på elitnivå


Hässleholm  / Malmö

Första benet Hässleholm andra benet Malmö. Verkligen dags att det kommer ett erkännande att ST är ärftligt betingat!!!!! Behövs avelsstopp på drabbade hundar...blir en oerhört kostsam och plågsam historia för både familjen och drabbade hunden!!!  Ca 3 månaders konvalesens per ben.


Lunds djursjukhus

Operation bägge benen, ca 4 månader innan frisk. /

Eftersom han var så ung och nyligen blivit frisk har vi inte facit om detta kommer att påverka honom under resten av hans liv.              2  nöjda ägare.


Södra Djursjukhuset Kungens Kurva

Jag är mycket nöjd med bemötande och kompetens. Jag är helt övertygad om att hunden kommer bli fullt frisk och kommer kunna tävla.Operationen gjordes 9/11-2018 och idag 27/12-2018 är vi tillbaka på långa promenader utan problem.


Veterinärgruppen Tygelsjö, Malmö

Skickliga, tillmötesgående veterinärer som förklarar varför skadan uppstått, hur op går till, rehab mm. Rekommenderas starkt


Valla Djurklinik Linköping

Hunden helt återställd


Norsholms Djursjukhus

1 mycket nöjd ägare.


KLINIKER SOM BEHÖVT 2 ELLER FLER OPERATIONER PÅ SAMMA BEN.


Bagarmossen samt Albano

Det har varit komplikationer efter första och andra operationen . Han är opererad två gånger på ena benet och en gång på andra .


Albano

Operation nr 1 höll inte. Operation nr 2 har hållit bra. Hundens minne finns dock kvar så han är lite rädd om bakdelen. 2 operationer av samma ben! Konvalecens ca 6 mån med successiv promenadökning så kanske nästan 12 mån innan fullt frisk.


Ejra Djurklinik

Min hund opererades för slipped tendon i höger bakben den 10/1-18. Senan syddes fast och han hade gips i 6 veckor. Var färdig med rehab och i stort sett med igångsättningen i början av maj. Det benet är fortfarande bra sedan operationen. Cirka 20/5-18 fick han samma skada på vänstra bakbenet. Opererades den 28/5. Senan syddes fast och han fick därefter gå med ortos i några veckor, efter 6,5 vecka, gick skadan upp. Han opererades på nytt och var gipsad i 5,5 vecka. Friskförklarades, men senan  kom senan lös igen. Det var samma veterinär som opererade de tre första operationerna. Alltså både den som höll och de två som inte gjorde det. Den 3/12-18 är min hund nu på nytt opererad, av en annan veterinär. Han har gjort ett hack i hälbenet för att hindra senan att glida fel och satt fast något som kallas suturankare. Hunden ska ha gips i 6 veckor. Det är månader kvar innan jag säkert vet hur det går, men om det blir en uppföljning på den här undersökningen så svarar jag gärna igen.


Blå stjärnan Göteborg

De två första operationerna blev inte bra. Efter den första operationen kom hon i gång med rehab och gick i vattentrasken vid två tillfällen. Sedan började hon halta och gå på 3 ben stundtals, så efter ett besök hos ortopeden, så kunde han konstatera att senan tyvärr luxerat igen. Så det blev en ny operation och att börja om från början igen. När vi kom på återbesök för att ta bort de yttre stygnen efter den 2:a operationen, kunde ortopeden tyvärr ännu en gång konstatera att senan luxerat. Så det blev en 3:e operation och då fick hon en fixering över hasleden så att senan kunde läka utan belastning. (Stift i benen, med en stång mellan, liknande som när man brutit ett ben) Nu är vi igång med rehab ännu en gång och så här långt har det gått bra i alla fall, även om det är en bit kvar innan hon är fullt i gång. Hunden tävlade främst i agility innan hon skadade sig (skadan skedde i skogen vid lek med de andra hundarna) men det blir ingen mer agility för henne. Jag vet faktiskt inte varför de två första operationerna misslyckadesoch det verkade dessutom som att hennes kropp ville stöta bort suturerna för några av dem bara släppte (eller hur man nu beskriver det) och kom ut genom skinnet. Det har varit en besvärlig tid och jag hoppas att vi fortsätter göra framsteg i hennes rehab, så hon kan få börja leva lite mer normalt. Jag undrar också var man kan få se sammanställningen sedan, ifall vi drabbas igen, så tar jag gärna emot andras erfarenheter vad gäller kliniker.


1 annan ägare – hunden ännu ej helt återställd, men tror den ska bli bra.

1 annan ägare – hunden var återställd efter 8 månader.


Östersund Djursjukhus

Vill berätta om min erfarenhet om Slipped Tendon. Hunden var 7 månader när den kom haltandes upp på altan efter bus med flocken. Hunden opererades den 26 Juli i Östersund 50 mil enkel väg från vårt hem. Hunden fick gips i 8 veckor. Första 3 veckorna åkte vi 1 ggr i veckan och gipsade om hunden där. Sedan rekommenderades vi att fortsätta behandligen på en klinik närmare. Ringde själv till kliniken och frågade om det hade kompetensen kring slipped tendon, och det hade dem. Vi fick byta gipset 1-2 ggr i veckan på kliniken pga skavsår som uppstod. När gipset togs bort hade hunden fått en felställning i hasen så benet var rakt. Detta gjorde så att hälen kotade över åt alla håll. Det visade sig att hunden varit för rakt gipsad för länge och därav försvagad muskulatur och senor som blivit utöjda. Hunden hade fått ett stort trycksår över trampdynan (nekros) så dom fick skära bort delar av den. Vi fick lägga om detta hemma 1 ggr dag i 1,5 månad. Under denna tid hade vi sträckövningar/massage lår och rygg pga felbelastning 3 ggr dagligen. Hunden fick ha bandage i några veckor samt en hård Ortos. Efter att såret var läkt kunde vi börja med rehab som inkluderade vattentrask, massage över rygg och lår. Efter 6 veckor fick vi ta bort den hårda ortosen som byttes till en mjukare. Vi var på 10 rehab besök, sista gångerna blev det inga framsteg och 5 månader efter operationen kom luxationen tillbaks. Ortopeden konstaterade att felställningen i hasen inte skulle kunna gå återställa med en operation och att då göra en till slipped Tendon operation med den felställningen och med allt det innebar kändes inte rätt mot vår 1-åriga hund. Både hunden och vi har genomgått så mycket under dessa 5 månader med burvila, bara ut för att rastas, massa mediciner, gipsbyte, diarré, illamående, smärta, skavsår, Trycksår, ortos, bandage. Återbesök, rehab överskottsenergi, felbelastning osv. Eftersom det var så oklara besked om hur hundens framtid skulle bli så rekommenderade flera veterinärer att hunden skulle få somna in. Djursjukhuset och kliniken har skött kommunikationen sinsemellan varandra väldigt dåligt. Alla som varit inblandad inklusive jag själv har fått jaga personen som är ansvarig för hundens behandlingsplan även kliniken kan inte ha haft kompetens kring slipped tendon eftersom dom har skött eftervården med gipsbyte på eget bevåg som resulterade i felställningen i hasleden. Hunden fick somna in drygt 5 månader efter första op. Det har varit en berg och dalbana av känslor mellan hopp och förtvivlan där man inte i sin vildaste fantasi kunde ana att det skulle sluta så här. Känner mig frustrerad och ledsen hur allt gått till med tanke på att hon kanske skulle kunnat bli återställd om inte komplikationen uppstått. Djursjukhuset har erkänt sina fel och därav har jag fått kompensation. Väntar ännu på svar från Kliniken. Hoppas alla slipper uppleva det Helvete vi haft!


1 annan hund opererad på samma djursjukhus och fullt återställd efter några månader.


Hallands Djursjukhus Slöinge

Orsakades av trauma under lek. Operation nr 1 i aug 2018 - retinaklet syddes ihop Oktober 2018 - skadan gick upp på samma ben, retinaklet brast ovanför det ihopsydda området. Operation nr 2 i oktober 2018 - stift opererades in i benet för att ge mer stadga. December 2018 - rehab påbörjad.  Rehab ännu ej avslutad. Mycket skavsår från bandage, vid bägge operationerna.  1 ägare.


Först 2 misslyckade operationer, sen sattes stift dit. Tävlade agility aktivt på elitnivå med min hund i 10 år efter operationen. 1 ägare.


Viskadalens Djursjukhus

Operationenen lyckades inte, valde nytt djursjukhus för operation nr 2.Opererades 2 gånger  på Blåstjärnan i Gbg och gick på rehab, men tyvärr blev det bara plågsamt för både hunden och oss.

Första operation på Jönköpings djursjukhus ……………………………...  AvlivadUTAN OPERATIONSÅTGÄRD


Hund nr 1:      4 mån i bur, fortfarande rädd


Hund nr 2:   Svullnad och smärtstillande 2 månader. Fick ej vara lös. Benet kyldes 3 ggr per dag i 3 veckor. Tog 5 månader, fullt återställd.


Hund nr 3: bandage, vila, simning och rehab med små turer i skogen. Frisk efter 4 veckor.


Hund nr 4: Vila och begränsade promenader. Detta varade 1 år. Hunden fortfarande ej symtomfri.


Sammanställning av enkät angående Slipped Tendon/ Sylvia Ardenstedt Blom 2019-01-23